top of page

Σκληρή Δουλειά, Ταλέντο, & το Δώρο της Επιλογής

Updated: Oct 15, 2019

Τι είναι πιο σημαντικό? Η Σκληρή Δουλειά ή Το Ταλέντο?


Ο Malcolm Gladwell στο βιβλίο του Outliers: The Story of Success, αναλύει τον κανόνα των 10,000 ωρών. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι μπορείς να γίνεις άριστος σε κάποιο τομέα εφόσον αφιερώσεις 10,000 ώρες από την ζωή σου σε αυτό. Ο Malcolm Gladwell μελέτησε αρκετούς επιτυχημένους όπως τους The Beatles, τον Bill Gates, και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.

Από την άλλη, το ταλέντο παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό το βλέπουμε γύρω μας. Μερικοί άνθρωποι κάνουν την ίδια προπόνηση, ή μελετούν το ίδιο θέμα, και κάποιοι είναι καλύτεροι από κάποιους άλλους. Αυτό φυσικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όμως το ταλέντο παίζει ένα σημαντικό ρόλο.


Από διάφορες μαρτυρίες και προσωπικές εμπειρίες έχω αρκετές πληροφορίες για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι και τα δύο χρειάζονται. Επιπλέον, πιστεύω ότι ο Θεός μας έστειλε στον κόσμο με κάποια χαρίσματα, και το πιο σημαντικό μας έδωσε το δώρο της επιλογής. Αυτό είναι το δώρο που κάνει εφικτό η Σκληρή Δουλειά να μπορεί να νικάει το Ταλέντο.

  • Τι και αν κάποιος έχει περισσότερο ταλέντο από μένα; Έχω την επιλογή να δουλέψω περισσότερο και να γίνω καλύτερος.

  • Τι και αν κάποιος δουλεύει περισσότερο από μένα; Έχω την επιλογή να δουλέψω εγώ περισσότερο από αυτόν.

  • Έχω την επιλογή να αποφασίσω τι θέλω, και αν είμαι διατεθειμένος να κάνω ότι χρειάζεται για να το πετύχω.

Τι σε νοιάζει τι είναι πιο σημαντικό (Σκληρή Δουλειά ή Ταλέντο) αφού έχεις το δώρο της επιλογής;

Αυτό το δώρο σου δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθείς, ή/και να δημιουργήσεις (πιστεύοντας το και μη) το ταλέντο σου, και να φτάσεις σε υψηλότερα επίπεδα σε σωματικά, ψυχικά, πνευματικά, που πιστεύω ότι είναι ο απώτερος μας σκοπός στη ζωή.

  • Ο Kobe Bryant σκόραρε μηδέν (0) πόντους σε πρωτάθλημα όταν ήταν 12 χρονών. Σήμερα είναι ο τρίτος καλύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA.*

  • Ο Michael Jordan κόπηκε από την ομάδα καλαθόσφαιρας του λυκείου του. Σήμερα θεωρείται ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών.

Αναπόφευκτα θα συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, γιατί όμως να μην το χρησιμοποιούμε σαν υποκίνηση για να γίνουμε καλύτεροι, παρά να νιώθουμε ανεπαρκείς;


Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων βλέπουμε τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο. Όλοι τους είναι άριστοι στο τομέα τους. Δεν θα πάρουν όλοι μετάλλιο, όμως όλοι σχεδόν θα νιώσουν την ικανοποίηση φτάνοντας τη μέγιστη επίδοση τους, και μερικοί από αυτούς θα εμπνευστούν να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Όλοι έχουν την επιλογή.


Ένας από τους μέντορες μου ορίζει την κόλαση ως το “να γνωρίσεις τον άνθρωπο που θα μπορούσες να είχες γίνεις». Αυτός ο ορισμός με κτύπησε σας κεραυνό. Αφού έχω την επιλογή, γιατί να μην επιλέξω το καλύτερο…; Ο Jim Rohn μου ψιθύριζε, “μπορείς με αριθμούς να καλύψεις οτι σου υπολείπεται σε ικανότητα… μπορείς με αριθμούς να καλύψεις οτι σου υπολείπεται σε ικανότητα…» Και από τότε επιλέγω να παίζω με τους αριθμούς…


«Ο βαθύτερος μας φόβος δεν είναι ότι είμαστε ανεπαρκείς. Ο βαθύτερος μας φόβος είναι ότι είμαστε πανίσχυροι πέρα από κάθε μέτρο» Marianne Williamson


Νάκης Ν. Θεοχαρίδης

High Performance Coach

06/08/16


Post: Blog2_Post
bottom of page